Ontstaan

In 1992 organiseerde vriendenclub o.v. Concordia ’62 in de Mèrthal in Horst een concert met Rowwen Hèze. Voor dat concert werden ook kaartjes gekocht door verstandelijk gehandicapten uit Horst, die maandelijks bij elkaar kwamen voor een disco. Onder hen waren ook diverse jongens en meisjes die in een rolstoel zaten. Vanwege de verwachtte drukte maakten de organisatie van het concert en het management van Rowwen Hèze zich zorgen om de veiligheid van deze groep gehandicapten. Daarom werd in overleg met de ouders en begeleiders van de groep gehandicapten besloten het concert niet te bezoeken. En vanuit o.v. Concordia ’62 werd beloofd om speciaal voor de groep gehandicapten een concert met Rowwen Hèze te organiseren. O.v. Concordia zocht vervolgens contact met de Rotary Club Horst aan de Maas om het evenement samen te organiseren. Het resultaat was het eerste WinterZon Festival met Rowwen Hèze in 1993 in de Mèrthal in Horst speciaal voor mensen met een beperking en hun begeleiders.

Het concert met Rowwen Hèze was zo’n groot succes, dat de Mèrthal voor een volgende editie te klein bleek. Gelukkig kon het WinterZon Festival terecht bij de veiling in Venlo. Besloten werd ook om het festival om de twee jaar te organiseren omdat alles door vrijwilligers georganiseerd wordt. Tot 2009 zijn in totaal acht edities van het festival bij de veiling in Venlo (Fresh park Venlo/ Flora Holland) gehouden.

Helaas bleek het in 2011 niet mogelijk een festival te organiseren omdat er onvoldoende (financiële) steun van sponsoren en fondsen was. Maar in 2012 werd dit goedgemaakt met een fantastisch WinterZon Festival in de Mèrthal in Horst.

De toppers van de afgelopen jaren waren onder meer Rowwen Hèze, Jan Smit, Koos Alberts, Corry Konings, Frans Bauer en Thomas Berge.

Per 1 juli 2016 heeft o.v. Concordia’62 besloten, als vereniging te stoppen met haar deelname aan de organisatie i.v.m. leeftijd van diverse leden.
Vele leden echter blijven werkzaam voor het WinterZonFestival middels per dezelfde datum opgerichte stichting Vrienden van WinterZon.
Laatstgenoemde zal samen met Rotary Horst aan de Maas de organisatie ter hand blijven nemen.

In 2018 vindt WinterZon Festival voor de derde keer plaats bij Flora Cash & Carry (tegenover de oude locatie van de Flora Holland-hallen). Op zondag 4 maart 2018 treden hier weer minimaal twee topartiesten en vele andere acts op.

Kijk hier naar een impressie van het WinterZon Festival 2016: